„Předem jsme si domluvili bydlení v Rarotonga Backpackers, který jsme si našli na internetu zde. Cena za noc pro jednoho byla 40$. To je méně než v kempu ve středu země na Novém Zélandu, a to jsme bydleli přímo na pláži..
Bylo nám řečeno, že na ostrovech je draho. Po příjezdu na Rarotongu jsme se přesvědčili o úplném opaku. Po příletu na „Raro“ je možné koupit alkohol a cigarety v Duty free shopu na letišti. Musíte ho ale nakoupit před vycheckováním, potom už vás do shopu nepustí. Nakupovali jsme celkem hodně whisky, která vyšla levněji než kdekoli v obchodě na Novém Zélandu. Například Glenmorangie 1l za 69$.
V take-aways můžete koupit výborné místní jídlo za 10-15$. Já jsem si zamilovala jídlo zvané Ika Mata.
Ika Mata je syrová ryba (nejlépe tuňák) naložená na pár hodin v čerstvé šťávě z limetek a citrónu. Po odležení přidáme nadrobno nakrájená rajčata, papriku, jarní cibulku, šalotku, coriander a sůl a pepř. Smícháme s kokosovým krémem a podáváme s teplou jasmínovou rýží. Takže combo Ika Mata + Sashimi (tuna) s rýží a vynikajícím domácím dipem mě vyšlo na 12$. A to ještě když jste si jídlo dali na místě u stánku (ne take-away), tak jste dostali čerstvé kokosové mléko k jídlu jako bonus zdarma.
Pivo 330ml 2,80-3,50$. Koktejly na pláži už vyšly trošku dráž, 15$. Jinak sklenka vína stejně drahá jako na NZ, 8-9$. Láhev v krámě je o něco dražší. Nejlevnější víno jsem viděla asi za 16,50$. Já jsem kupovala Oyster Bay Chardonney za 23$. Bacardi jsme kupovali za 55$, to je asi jen o 10$ víc než na NZ. Suroviny jako rýže, těstoviny, fazole, tuňák v plechovce, … vychází více méňe nastejno. Máslo, sýry nebo šunka jsou dražší, ale pořád přijatelné. Zelenina dovezená je logicky drahá, místní zase levná a zároveň má vynikající chuť. Například rajčata. Naposledy jsem jedla takhle dobrá a voňavá rajčata doma v Čechách a to ze zahrádky naší mamky. Banány jsou velice levné a chuťově nepopsatelné. Top! Taky tam všude rostou na stromech spolu s paw paw a kokosy.“ (Bára)
Článek pokračuje zde